Här är föreningarna som får vår Beredskapscheck! Här är föreningarna som får vår Beredskapscheck!
close
EN

Nyheter

Här är föreningarna som får Beredskapschecken från oss!

Under hösten har föreningar haft möjlighet att söka Beredskapschecken, en Leadercheck inriktad på beredskap. Här är idéerna som har fått ja från oss - kanske får du inspiration till vad din förening skulle kunna göra?

Norra Unnaryds intresseförening ska anordna en krisberedskapsföreläsning för allmänheten, med poddaren och beredskapsexperten Patrick Sellman. På föreläsningen får man bland annat historiska perspektiv och konkreta råd för att bli bättre förberedd.

Reftele NSF scoutkår har mycket kunskap om hur man klarar basfunktioner utan ström och vatten, och vill vara en tillgång i samhället vid kris/och eller krig. De har redan kokkärl, köksredskap, triangakök m.m. men har lärt sig av Ukrainakriget att kaminer varit viktiga för matlagning och värme. Därför ska de köpa in några enkla kaminer, och vara beredda att skapa samlingspunkter för allmänheten.

Hestra Samhällsförening ska satsa på ett gemensamt beredskapslager för invånare i och kring Hestra. Beredskapslagret ska möta samhällsinvånarnas mest basala behov under en längre kris. De får checken för att köpa in bland annat inverterelverk, kraftstation med solcellsplaneler, storm- och spritkök, vattendunkar, sovsäckar, vevradio, pannlampa m.m.

Berghems vänner i Skillingaryd driver en av Sveriges äldsta lajvbyar, som anordnar lajv som är en slags levande rollspel. Vid kris kan lajvbyn erbjuda 100 sängplatser, toamöjligheter, gasoldrivna kylskåp, eget brunnsvatten och samlingsyta. Men de vill också kunna laga mat till många personer samtidigt - 500 till och med. Därför ska de nu med hjälp av checken satsa på ett nytt fältkök för att stå bättre rustade.

Tips på digitala utbildningar

Känner du att du behöver lära dig mer om beredskap? Det finns kunskap att hämta gratis, både för dig som privatperson och för föreningar. Om du vill bli bättre på just beredskap ska du kika in den här listan som passar både dig som vill sätta ihop en krislåda hemma eller dig som har kommit längre och vill lära dig hur du möter ett barn i kris. In och reka på direkten:

• Lottakåren har löpande utbildningar både digitalt och på plats. Håll utkik på deras samlingssida för beredskapsutbildningar.

• Försvarsutbildarna håller föreläsningar både digitalt och på plats. Håll utkik på deras hemsida.

• Har du fortfarande ingen krislåda hemma? Då ska du spana in den här steg-för-steg-guiden i hur du sätter ihop en efter dina förutsättningar HÄR på MSB:s hemsida.

• Hur bra skulle du klara dig egentligen? Testa dig själv genom utmaningen Sju dagar, som MSB har tagit fram.

• Rädda barnen erbjuder gratis digital utbildning i psykologisk första hjälpen, och hur du pratar med barn i kris. Det kan göra stor skillnad - och är något du behöver lära dig innan krisen är ett faktum. Du hittar mer information HÄR.

 

 
Fortsätter på temat

Vi på Leader Västra Småland fortsätter på ämnet beredskap, och vill satsa på ett större beredskapsprojekt framöver. Om du som bor i vårt område är intresserad av beredskap och vill lämna dina tankar inför ett framtida projekt så får du gärna höra av dig till vår verksamhetsledare Sofia. Vi vill veta vad du tycker är viktigt!

Dela det här inlägget

Missa inte Leaderchecken!

Hos oss kan föreningar söka checkar på mellan 5.000 och 30.000 kronor. Bra va!?

Ta kontakt med oss på kontoret för att få veta mer, och för att bolla din idé.

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev